Content
MobileLogo
Zakelijke klant Particuliere klant
Presentaties geven

Tips voor presentaties

Veel mensen zijn onzeker over het geven van een presentatie. Meestal beginnen de moeilijkheden al bij de voorbereiding. Gebrek aan kennis over de structuur, de mogelijkheden van ondersteuning door de media, het gebruik van lichaamstaal, enz. leiden tot deze onzekerheden.

UDO BÄR helpt u alle onzekerheden uit de weg te ruimen!

Goede voorbereiding en logische structuur

WEES DE EXPERT

Een belangrijk punt bij het geven van een presentatie is dat men de feiten zo goed mogelijk kent. Daarom is het eerste wat u moet doen, alle informatie en feiten verzamelen. Vaak is het nodig om verder onderzoek te doen. Het doel is altijd een volledig overzicht te krijgen om de presentatie als een specialist te kunnen geven. Inconsistenties en gebrek aan kennis kunnen er snel toe leiden dat men tijdens de lezing als incompetent wordt geclassificeerd. Bovendien verhoogt een grondige kennis van het onderwerp de eigen veiligheid.

DE RODE DRAAD TIJDENS UW PRESENTATIE

Bij de voorbereiding is het belangrijk steeds de "rode draad" voor ogen te houden en een logische structuur van de inhoud uit te werken. Het helpt vaak om jezelf in het perspectief van het publiek te plaatsen. Het publiek moet immers snel de structuur kunnen herkennen en de afzonderlijke delen van de presentatie met elkaar in verband kunnen brengen.

MINDER STRESS DOOR BETERE VOORBEREIDING!

De voorbereiding kan ook het uitnodigen van bezoekers of het reserveren van kamers omvatten. Controleer welke media-ondersteuning beschikbaar is in de gereserveerde ruimte. Als u absolute vrijheid geniet bij de keuze van de mediaondersteuning, is het zinvol na te denken over welk medium het meest geschikt is voor uw presentatie.

De meest gebruikelijke zijn digitale presentaties die op een scherm worden geprojecteerd. Het voordeel hiervan is dat de presentaties gemakkelijk en individueel op de computer kunnen worden gemaakt. Zo kunt u zich tijdens uw presentatie concentreren op de presentatie. Bij gebruik van presentatieborden, whiteboards, krijtborden, flipcharts en magneetborden is het college actiever, omdat de informatie meestal tijdens het college wordt uitgewerkt. Welk medium u ook kiest, onthoud altijd dat media uw lezing alleen moeten ondersteunen en niet vervangen!

GESTRUCTUREERD DOOR DE LEZING

De structuur van een presentatie is gewoonlijk verdeeld in inleiding, hoofdgedeelte en conclusie. Aan het begin van de presentatie, na het publiek welkom te hebben geheten, volgt een korte inleiding over de persoon. Vraag jezelf al in de voorbereidingsfase af welke informatie echt belangrijk is voor het publiek. Ter oriëntatie kan dan een kort overzicht van de inhoud van de presentatie worden gegeven. Er moet echter een snelle inleiding tot het onderwerp zijn om de aandacht van het publiek niet te verliezen. Breng uw publiek zo nodig op hetzelfde kennisniveau alvorens over te gaan naar het hoofdgedeelte.

ATTENTIE ALSTUBLIEFT!

U kunt een goede overgang bereiken en de aandacht van het publiek trekken door speciale maatregelen. Specifieke vragen, de presentatie van een spannende casus, maar ook foto's of korte video's zijn hiervoor geschikt. Wanneer u ze gebruikt, moet u er echter voor zorgen dat ze verband houden met het onderwerp. Het hoofdgedeelte is de kern van je presentatie. Toch is het ook hier van belang dat men zich op het wezenlijke concentreert en dit gedeelte niet nodeloos uitbreidt. Tenslotte is het zinvol belangrijke resultaten samen te vatten en een vooruitblik te geven. Als u echter een discussie wilt openen na uw presentatie, is het raadzaam om open vragen te laten.

DE TIJD IN ZICHT

Bij de voorbereiding is tijd ook een belangrijk aspect. Als uw presentatie in de tijd beperkt is, moet u de duur van uw presentatie daarop afstemmen. Daarnaast moet u een buffer inplannen waarin vragen kunnen worden gesteld en beantwoord. Er kunnen matigingskaarten worden opgesteld om uw gedachten tijdens de presentatie te ondersteunen. Schrijf echter alleen kernpunten op in plaats van volledige zinnen. Deze kunnen snel tot aflezen leiden.

BLIJVEN IN HET GEHEUGEN

Aan het einde van uw presentatie kunt u uw publiek een hand-out geven. De hand-out vat de belangrijkste punten van de presentatie samen en stelt het publiek in staat om na de presentatie informatie mee te nemen zonder zelf aantekeningen te hoeven maken tijdens de presentatie. Zo kan het publiek zich concentreren op de presentatie en niet worden afgeleid door de noodzaak aantekeningen te maken. Wijs er echter aan het begin van uw presentatie op dat aan het einde van de presentatie een hand-out zal worden uitgedeeld.

Ontwerp – Less is more!

HET ONTWERPEN VAN PRESENTATIES OP DE COMPUTER

Bij het ontwerpen van uw presentatie, minder is meer. De focus moet tenslotte liggen op u en wat u presenteert! Als je een presentatie op de computer maakt, houd de dia's dan eenvoudig en duidelijk. Blijf weg van speciale effecten en flitsende, kleurrijke dia-ontwerpen. Het gekozen diaontwerp moet consistent zijn in de hele presentatie. Tijdens uw voordracht moet de diapresentatie u ondersteunen met beknopte kernpunten en u niet overschaduwen. Maak uw dia's overzichtelijk door ze niet te vol te stoppen en alleen de belangrijkste punten kort te vermelden. Om het publiek niet af te leiden, raden wij u aan de dia's niet te vullen met volledige zinnen.

    LEZINGEN ONTWERPEN OP DE FLIPCHART

    Bij gebruik van flipcharts is het een goed idee om verschillende kleuren stiften te gebruiken om belangrijke informatie te markeren of te scheiden. Wanneer u een flip-over labelt (hetzelfde geldt voor een whiteboard), zorg er dan voor dat u duidelijk schrijft en in de juiste grootte. Verdeel de ruimte goed, zodat alle informatie in volgorde wordt gepresenteerd. Zo ziet de presentatie er netjes en verzorgd uit en kan uw publiek uw presentatie beter volgen. Als u flip-overs en whiteboards gebruikt, zorg er dan voor dat u de inhoud eerst mondeling meedeelt voordat u hem opschrijft. Als u tijdens de presentatie diagrammen of dergelijke tekent, kunt u die vóór de presentatie met potlood in een klein hoekje tekenen om u te helpen. Als de tekeningen uitgebreider zijn, is het raadzaam ze van tevoren voor te bereiden en ze gewoon tijdens de presentatie te voltooien.

      Zelfverzekerd optreden en de aandacht trekken - met lichaamstaal alleen

      DE JUISTE STAND!

      Verdeel uw lichaamsgewicht gelijkmatig over beide benen om rechtop en rechtop te staan. Zorg er ook voor dat je op schouderbreedte uit elkaar staat. Deze houding laat je kalm en competent lijken. Een veilige houding betekent echter niet dat u star op één plek moet blijven staan. Beweging in een presentatie brengen is wenselijk, maar het moet een reden hebben. Bijvoorbeeld om een bepaald punt te maken of om het publiek erbij te betrekken. Houd uw armen in een hoek en breng uw handen samen ter hoogte van uw navel. Dit kan worden beschouwd als de basispositie voor je armen en handen. Als een volgende stap, moet je je handen gebruiken om te gebaren. Dit zal u helpen uw voordracht te illustreren en het punt duidelijk te maken. Het is raadzaam een ruimte te laten tussen uw ellebogen en uw torso wanneer u gebaart. Dit heeft een positief effect op je uiterlijk omdat je meer ruimte inneemt. Kalm en beheerst gebaren straalt kalmte en openheid uit naar je publiek en vergroot hun aandacht.

      OOGCONTACT MET HET PUBLIEK

      Een ander punt om te overwegen is oogcontact. Door oogcontact kunt u uw publiek activeren om aandachtig naar uw woorden te luisteren. Als u zich ongemakkelijk voelt om voor een groep te spreken, is het raadzaam om u op één persoon tegelijk te richten. Anders kunt u de aandacht van alle aanwezigen trekken door uw blik van persoon tot persoon te laten glijden. Houd tijdens je gesprek ook je doel voor ogen. Je wilt dat je publiek enthousiast is over je onderwerp, dus moet je dit ook uitstralen en zelf enthousiast zijn!

      KRIJG GRIP OP JE NERVOSITEIT

      Als u nerveus bent voor een presentatie, is het beter dat toe te geven dan te proberen het te verdoezelen. Overacteren maakt je onsympathiek en aan de andere kant bouw je extra druk op. Vaak beïnvloedt opwinding het spreken, dus in veel gevallen spreken mensen sneller. Vergeet niet te ademen en zorg ervoor dat u in een goed tempo spreekt en duidelijk op een hoorbaar volume, u wilt tenslotte dat het hele publiek u verstaat. Je uiterlijk wordt beïnvloed door je gedachten. Denk daarom altijd positief! Door een goede voorbereiding, jij bent de expert en kent het onderwerp, wat kan er dan fout gaan?