Content
MobileLogo
Zakelijke klant Particuliere klant
IN 5 STAPPEN NAAR DE

PERFECTE BUREAUSTOEL

GEZOND ZITTEN IS HEEL EENVOUDIG!

De vereisten voor de perfecte bureaustoel zijn snel beschreven. Hij moet ergonomisch zijn, de natuurlijke houding in elke houding ondersteunen en individuele instelmogelijkheden hebben voor individueel zitcomfort.

In vijf stappen helpen wij u alle vragen op te lossen en een belangrijk element voor uw gezondheid en uw dagelijkse werkleven te vinden - uw perfecte bureaustoel!

1. Welke persoon gaat op de bureaustoel zitten?

Geslacht, lengte en lichaamsgewicht spelen een essentiële rol bij de keuze van een bureaustoel. De anatomie van mannen en vrouwen is verschillend. Daarom hebben mannen een breder zit- en rugvlak nodig dan vrouwen. Vrouwen daarentegen hebben steun nodig voor de rug, de schouders en de nek om de vorming van een holle rug tegen te gaan, die vaak wordt veroorzaakt door het typische vrouwelijke zwaartepunt.

De lengte van een persoon heeft een directe invloed op de zitdiepte die voor de bureaustoel moet worden gekozen.

Voor kleine mensen met een lichaamslengte tot 165 cm is een zitdiepte van max. 45 cm ideaal. De zitdiepte voor middelgrote mensen moet daarentegen max. 47 cm bedragen. Voor personen met een lengte tussen 175 en 185 cm wordt een zitdiepte van 47 cm aanbevolen. Lange mensen langer dan 185 cm hebben vaak een hogere gasdrukveer nodig. Om ervoor te zorgen dat u uw bureaustoel lang kunt gebruiken, moet u ook aandacht besteden aan de belastbaarheid en dus aan het lichaamsgewicht. Tot een lichaamsgewicht van 120 kg is een standaard kantoordraaistoel, bij voorkeur met een GS-keurmerk, voldoende. Vanaf een lichaamsgewicht van 120 kg moet een zware stoel worden gebruikt. Deze is gewoonlijk ontworpen voor maximaal 150 kg.

2. Waar wordt de bureaustoel gebruikt?

De kenmerken die een bureaustoel moet hebben, hangen af van de plaats van gebruik.

In kantoren is het raadzaam een bureaustoel te kiezen met een beklede zitting en rugleuning die met stof is overtrokken. Het permanent contact-, wip- of synchroonmechanisme en de armleuningen zorgen voor een comfortabele zithouding. Vanwege de vaak lange zitperiodes is comfort van bijzonder belang.

Bureaustoelen voor de productieruimte moeten vooral zeer robuust en slijtvast zijn. Ze hebben meestal geen armsteunen en beperkte verstelmogelijkheden. De zitting en rugleuning zijn ofwel ongestoffeerd met PU-schuim of gestoffeerd en bekleed met kunstleder. Naast duurzaamheid ligt de nadruk bij bureaustoelen voor de productieruimte op tijdelijke zitplaatsen. Speciale versies, zoals de cleanroom- of ESD-versie, maken het gebruik voor speciale vereisten mogelijk.

3. Hoe lang is de zittijd?

De benodigde functies zijn afhankelijk van de duur van de zitting.

  • Een permanent of wipmechanisme wordt dus aanbevolen voor een duur van 2 - 3 uur. Armsteunen zijn niet absoluut noodzakelijk.
  • Synchroonmechanismen of mechanismen van hogere kwaliteit met een grote openingshoek en armleuningen worden aanbevolen voor een zitduur van 3 - 10 uur.
  • Vanaf 10 uur is het aan te bevelen een 24-uurs of control stand stoel te kiezen met een hoog draagvermogen, armleuningen, brede openingshoek en een ontlastende hoofdsteun.

4. Staat de stoel op een afwisselende werkplek?

Als meerdere mensen een werkplek delen, moet met het volgende rekening worden gehouden.

De stoel moet veel verstelmogelijkheden bieden voor individuele aanpassing. De stoel moet een in de hoogte verstelbare rugleuning en armleuningen hebben, alsmede een automatisch mechanisme om de tegendruk automatisch aan te passen aan het gewicht van de persoon die erop zit.

5. Bent u op de hoogte van reeds bestaande aandoeningen aan de ruggengraat?

Als u bekend bent met een hernia, een chirurgische ingreep of andere aandoeningen aan de wervelkolom, is een rugleuning in twee delen of een zitting die aan één kant kan worden verlaagd, ideaal.

Om in deze bijzondere gevallen de juiste beslissing te kunnen nemen, is een persoonlijk advies aanbevolen.

Onze experts van UDO BÄR geven u graag advies.